Oct 25, 2013

doktor cinta

Assalammualaikum bloggers..
Actually tiada apa sangat tapi tengok pada tajuk "DOKTOR CINTA"..
Okay tajuk nya macam menarik tapi sebenarnya tiada menarik mana pun..hehe
Syue cuma nak share apa yang syue tahu sahaja..

CINTA..
kalau nak dikatakan cinta ini mempunyai suatu maksud yang mendalam sangat.. Oleh itu, seseorang yang pernah merasai perasaan cinta ini pasti dapat menghuraikan apa itu cinta..

kalau ikut pendapat syue, cinta ini suatu perasaan yang sangat indah sebenarnya.. Dan kadang-kadang buat seseorang itu berangan jauh.. Apa yang syue dah alami selama dua puluh tahun hidup, macam-macam ragam dan jenis cinta yang syue jumpa.. Ada cinta monyet, cinta sepuluh sen, macam-macam lah.. Cinta monyet pasti ramai yang dah alami kan.. Biasa lah cinta masa zaman persekolahan kan.. Fikiran tak matang lagi.. Bila umur syue dah masuk angka dua, syue dah mula fikirkan masa depan syue.. Jadi syue mengharapkan hubungan yang kekal hingga ke jinjang pelamin dan hingga ke akhir hayat.. So pengalaman yang ada kita kena jadikan sebagai ikhtibar untuk diri kita :)

kalau mengikut wikipedia,
Cinta sebenarnya adalah suatu perasaan yang positif dan diberikan pada manusia atau benda lainnya. Biasanya dialami oleh semua makhluk. Penggunaan perkataan cinta juga dipengaruhi oleh perkembangan semasa. Perkataan cinta sentiasa berubah erti menurut tanggapan, pemaham dan penggunaa di dalam keadaan, kedudukan dan generasi masyarakat yang berbeza. Sifat cinta dalam pengertian abad ke-21 mungkin berbeza daripada abad-abad yang lalu. 

Mengikut pencarian syue yang lain,
Cinta adalah sebuah perasaan yang diberikan oleh Tuhan pada sepasang manusia untuk saling saling mencintai, saling memiliki, saling memenuhi, saling pengertian. Cinta itu sendiri sama sekali tidak dapat dipaksakan, cinta hanya dapat berjalan apabila kedua belah pihak ikhlas, cinta tidak dapat berjalan apabila mereka mementingkan diri sendiri. Karena dalam berhubungan, pasangan kita pasti menginginkan suatu perhatian lebih dan itu hanya bisa di dapat dari pengertian pasangannya

So apa yang syue baca tentang cinta, cinta ini lebih indah kalau kita dekatkan diri pada yang satu terlebih dahulu..barulah cinta kepada ibubapa dan keluarga..yang ketiga barulah cinta kepada kekasih.. So kepada encik zul aidil nizam, awak cinta ketiga saya dan saya disini menanti rombongan awak dari Terengganu :)


Love you,
Syue-M 

Oct 20, 2013

Pavlova second time :)

Assalamualaikum bloggers..
Hari ini syue cuba buat lagi sekali untuk buat pavlova..
And what you think??
Adakah ianya seperti yang pertama kali syue buat atau ianya menjadi?
hehe :D

TADAAA!!

Finally  ...
Syue berjaya buat untuk kali kedua ini..
Seronok rasanya bila my aunty pun suke lepas rasa..
Okay syue admit yang rupanya tade lah cantik mane kan..
Tapi rasanya memang lah sedap..
So untuk yang ade sakit kencing manis tu boleh makan sikit je sebab pavlova ini tersangat lah manis rasanya..
Yelah nama pun dessert kan..
Alhamdulilah sangat cubaan demi cubaan dalam masakan syue berjaya..
And my family pun suka..
Lepas ini syue boleh lah tunjukkan kehebatan syue dalam masakan kepada my future husband..hehe :D
Actually tak sabar nak suruh dia yang rasa ape yang syue masak..
But Syue kena sabar..yelah belum kahwin kan..hehe
Bila hantar gambar pada si dia rasa macam tak puas..
Nak jugak bagi dia rasa air tangan syue ini..(air tangan tu bukan air yang kita basuh tangan tu tau..hehehe)
Sekarang minat dalam culinary dah makin ada..
So we wait and what will happen after this..:D
annyeongggg ! :)

love you,
Syue-M 

Oct 19, 2013

TERIMA KASIH - iamNeeta

Tidak pernah ku rasa perasaan yang begini
Tulus tuk mencintaimu
Semua kerna dirimu ku berubah
Hidup kini penuh dengan senyuman

Oh sayang datanglah ku inginkan dirimu
Dekatlah padaku ku rindukan pelukmu

Terima kasih atas segalanya
Yang telah kau beri amat ku hargai
Semua ku simpan di dalam hati
Penuh riang tawa mesra
Terus terukir di hati

Siapa sangka kan bahagia
Bila dulu pernah luka
Cinta datang tak diduga
Bawa hingga syurga

new life..new story :)

hello bloggers..
long time no see..
dah lama rasa nya tak menulis dalam laman sesawang ini..
actually syue tatau nak story ape tapi bila bosan-bosan teringin pulak nak menulis semula..
banyak kisah dulu yang banyak mengajar syue erti sebuah kehidupan, cinta dan permasalahan dalam hidup kita..
dalam setahun nie banyak perkara telah berlaku dalam hidup syue..
syue gembira dengan kehidupan syue yang sekarang sebab syue berjaya hidup dengan insan yang benar-benar mencintai diri ini..
syue bersyukur sangat sebab tuhan dah pertemukan dengan seseorang yang begitu bersabar dan menghargai diri ini..
z.a.n ini adalah singkatan nama dari insan yang benar syue cintai sekarang..
he is so loving me..
he always try to make my life better, cheerful and happy..
walau banyak kisah silam antara kami and banyak pergolakan dalam hubungan kami sebelum ini tapi akhirnya kami dapat mengatasi segalanya dan finally we have been together now..
alhamdulilah parents kedua belah pihak sudah mengetahui hubungan kami..
sekarang kami menjalani hidup seperti biasa cuma kini kami berjauhan untuk mengejar cita-cita kami dan memperbaiki taraf hidup masing-masing..
insyaallah kami akan menuju ke fasa yang seterusnya selepas pendapatan kami stabil..
hope bloggers doakan hubungan kami..

love you,
syue-M 

♥ my followers ♥