Nov 14, 2013

hidup..perubahan..

Assalammualaikum bloggers..
Hye..today i just want to tell what had happen in my life before, now and future..Actually yang future itu hanya ramalan sahaja..Mungkin satu impian yang ingin dicapai..First of all, Syue ingin cerita tentang sesuatu yang pernah berlaku dalam hidup Syue sebelum ini. Syue teringat semasa zaman kanak-kanak Syue. Dulu Syue ini seorang yang sangat takut untuk buat kesalahan sebab kalau buat salah pasti mak atau abah Syue akan dapat tau. Hehehe. And Syue dulu tak pandai sangat nak berahsia dengan mak dan abah. Pasti semua perkara Syue akan cerita kecuali bila dah masuk peringkat remaja Syue still bercerita dengan mak dan abah cuma bila berkait dengan cinta Syue berahsia sebab tau mak dan abah tak akan benarkan Syue bercinta sewaktu masih bersekolah. Biasalah kan bila dah remaja, kenal pulak dengan pelbagai jenis kawan. Dari situ mulalah terikut-ikut budaya mereka. Tetapi Syue still takut untuk buat sesuatu yang mak dan abah tak benarkan. Tahap pendidikan Syue dulu pun agak memuaskan sebab Syue pernah jadi orang yang paling dikenali oleh cikgu-cikgu (untuk sekolah rendah) dan ustaz ustazah (untuk sekolah agama). Syue jenis senang rapat dengan orang so semua orang Syue nak kawan. Cikgu-cikgu pun menyenangi Syue. Dulu dalam masa sekolah mesti nak berlumba dengan kawan Syue, Mira namanya. Dia pandai sangat. Sampai Syue tak mampu nak challenge dia dalam pelajaran. Ternyata kelebihan Syue lebih kearah melukis atau seni lukis. Banyak pertandingan Syue masuk. Tetapi jarang sangat menang. Selalu mesti dapat nombor dua and fahmi dapat no satu. Dia lah satu-satunya pencabar Syue waktu itu. Syue jugak pernah merasa jadi penolong ketua pengawas. Terasa bangga sekejap..Hehe..Itu pun mungkin sebab Syue dulu garang dan muka selalu masam. Rindu sangat nak masuk alam sekolah rendah. Banyak sangat kenangan kat sekolah itu. SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI BULOH. Yeahh! itu lah nama sekolah Syue dulu kala. Selepas tamat tahun enam, Syue masuk SMK CONVENT TELUK INTAN. Pada mulanya nak masuk sekolah agama tetapi tawaran berpihak kepada sekolah untuk rancangan khas. Sekolah semua perempuan. Masa mula-mula jejak sekolah itu memang rasa awkward sangat sebab tiada insan bernama lelaki kecuali tukang kebun, pekerja kantin dan pembantu makmal. Cikgu-cikgu pun semuanya perempuan. So memang amik masa agak lama untuk sesuaikan diri. Then first time berjauhan dengan parents sebab terpaksa duduk asrama. Itulah pengalaman yang tak dapat dilupakan. And masa kat asrama Syue lebih rapat dengan kakak-kakak senior tapi bukan kakak senior convent tapi dari smk sultan abdul aziz. Mesti tertanya-tanyakan kenapa tiba-tiba ada pelajar sultan dalam asrama kami. Untuk pengetahuan asrama kami berkongsi dengan pelajar sultan. Boleh dikatakan ramai pelajar sultan yang duduk dalam asrama kami sebab sekolah mereka betul-betul bersebelahan dengan asrama kami. So untuk convent mungkin satu peluang untuk 'usha' lelaki sebab boleh intai ikut beranda..Hahaha..Itu zaman dulu lah..Masuk form three Syue keluar dari asrama duduk dengan family. Mungkin Syue tak dapat biasakan diri untuk stay kat asrama but atleast ada jugak pengalaman. Di convent banyak jugak pengalaman yang Syue lalui dari pelbagai masalah. Tamat tingkat lima Syue diterima masuk Uitm Perak. Alhamdulilah sangat sebab perjalanan untuk menimba ilmu itu senang. Selama dua tahun setengah berada di Uitm banyak perkara Syue belajar terutama tentang kehidupan. Banyak jugak perkara yang mengajar Syue untuk jadi lebih matang dan berfikiran secara terbuka. Dari perkenalan seorang demi seorang jejaka yang hadir, finally Syue bertemu hati dengan insan yang berjaya buka pintu hati Syue walau pada mulanya sukar untuk Syue menerima dia. But alhamdulilah akhirnya dua hati ini bersatu. Kini hubungan kami hampir sebelas bulan. Pelbagai dugaan dalam hubungan kami. Syue pulak sedar yang Syue ini seorang yang sangat kuat cemburu. Disebabkan perasaan cemburu ini, kami sering kali bergaduh, bertengkar. Betul lah banyak orang cakap dua tiga bulan awal bercinta semuanya indah masuk bulan kelima baru la kita kenal pasangan kita masing-masing. Tapi sebenarnya Syue masih ingin mengenali dia dengan lebih. Walaupun banyak terluka, banyak sedih, Syue tetap sabarkan hati supaya Syue lebih bersabar. Bila seorang tengah jadi api, kita jangan jadi api sebab nanti mungkin akan jadi marak. So what can i do is just silent. Atau lebih banyak pendam kan segala yang berlaku. Syue tau kalau Syue pendam sesuatu perkara itu, mungkin setengah nya Syue tak ingat dan mungkin Syue akan ingat. And Syue cuba untuk tak melenting. Syue ingin pertahankan hubungan kami dengan izin tuhan. Insyaallah. Alhamdulilah baru tadi Syue dapat mesej dari dia. Dia jujur dengan Syue tentang apa yang Syue dah buat. Syue terima apa yang dia katakan. Mungkin perit pada Syue tapi mungkin ini untuk kebaikan hubungan kami. Syue teringat pada kata-kata sahabat Syue, bila dah sayang pasti kita akan rasa dia perlu ada dengan kita, nak tau apa yang dia buat. Tapi mungkin cara Syue salah. Lepas ini Syue cuba untuk tak terlalu banyak bertanya. Let it be what he want. Syue jadi terlalu ingin tahu bila Syue sayangkan seseorang and bila dia berlaku jujur Syue cuba untuk berubah cuma Syue takut bila kita dah kurang rasa concern kita pada seseorang nanti kita akan terbiasa untuk tidak pedulikan hal orang itu. Syue tak mahu kurangkan rasa concern ini tapi mungkin sifat Syue yang terlalu concern merimaskan. And now Syue rasa Syue patut berubah untuk jadi seperti yang dia mahukan. No more too concern. No more asking too much. Just wait until he tell me what he want to tell..Bak kata Nomad,"Aku Tetap Menantimu". HEHEHE.

Panjang pulak entry Syue kali ini dah macam karangan pulak..Hehehe..Mood menulis tiba-tiba datang so apa lagi menulis sambil feeling-feeling dengar lagu nomad. Hehehe. See you again ! xoxo ^^,


Love you,
Syue-M 

Nov 12, 2013

Tetap Menantimu..

Aku menyedari telah jatuh cinta
Tapi aku tak bisa mengungkapkan
Terasa bahagia ku mencintaimu
Walaupun kau belum mencintaiku

Aku disini kan selalu menunggu
Yang selalu ada di setiap waktumu
Selalu menanti jawapanmu
Untuk cinta yang terakhir

Semakin ku bisa untuk menyayangi
Semakin ku bisa untuk mengerti
Dari semua hidupmu yang ku impikan
Kan ku hapus semua menjadi indah

Tak akan pernah hilang rasaku
Cinta yang membawa dalam hatiku
Bagai mata yang tak terpejam
Aku tetap menantimu

Aku disini kan selalu menunggu
Yang selalu ada di setiap waktumu
Selalu menanti jawapanmu
Untuk cintamu...
Tak akan pernah hilang rasaku
Cinta yang membawa dalam hatiku
Bagai mata yang tak terpejam
Aku tetap menantimu
Aku tetap menantimu
Aku kan tetap menantimu...


*Lagu ini telah buat Syue tersentuh melalui liriknya yang sangat mendalam..Menitis air mata ini bila Syue cuba hayati setiap bait lagu ini.."Aku tetap menantimu" the phrase that i want to tell you , Zul Aidil Nizam ^^,

nukilan hati..

assalamualaikum bloggers..
hari ini tiada apa yang Syue nak share..cuma mungkin sesuatu yang lahir dari hati atau lebih tepat luahan hati Syue yang dah terlalu lama Syue simpan dan pendam..

Kenapa kadang kala perasaan cinta ini banyak menguji kita..Every time when we falling in love, for sure akan ada suatu kejadian yang kadang-kadang kita tak mampu nak laluinya..Mungkin sekarang fasa untuk Syue cuba tempuh semua ini..Dugaan bercinta jarak jauh sangat sukar..Terlalu banyak dugaan yang bakal kita tempuhi..semakin lama hubungan itu, semakin banyak onak duri dalam hubungan itu..Mungkin kadang-kadang Syue terlalu ikutkan kata hati, terlalu pentingkan diri...kadang kala pasti Syue akan cari punca gaduh untuk tarik perhatian dia..untuk merasa si dia memujuk tapi jawapan yang Syue nak tak dapat..Si dia mengalah..Syue gembira sebab dia sanggup mengalah untuk Syue..Syue terkenang di saat sewaktu Syue menolak cinta si dia..Syue banyak abaikan dia..Banyak buat dia terluka..Mungkin dengan ape yang pernah berlaku pada si dia , perkara yang sama jadi pada Syue cuma berbeza keadaan..Walau bagaimana pun Syue tidak akan pernah mengalah..Syue akan tetap cuba untuk menjaga hubungan ini sebaik yang mungkin..Now i just can pray for our relationship..Berkat Yang Maha Esa adalah yang paling utama disamping dengan restu daripada keluarga bagi kedua-dua belah pihak terutama ibu bapa. ^^,

Terkadang Syue terfikir mungkin ada hikmah disebalik setiap yang berlaku..Insyaallah Syue akan tetap setia dengan si dia..Hati Syue tidak akan berubah kepada insan lain sebab nama si dia dah terukir dalam hati ini..Mungkin sudah tertutup untuk menerima insan lain..Apa yang Syue harapkan hubungan ini akan berkekalan sehingga ke jinjang pelamin serta sehingga akhir hayat kami..Insyaallah :')

Lepas apa yang jadi, Syue sudah mula untuk menyibukkan diri..Sekarang dalam proses menyiapkan tugasan daripada makcik saudara..Makcik sekarang sedang menuntut sebagai pelajar ijazah PJJ (pelajaran jarak jauh) di UPSI..Dia amik jurusan Bahasa Melayu if i'm not mistaken..So kebanyakan tugasan yang dia beri memang lah banyak yang berkaitan dengan Bahasa Melayu dan Sastera cuma ada sesetengah subjek yang dikaitkan dengan komputer aplikasi..Ada lah juga yang berkait dengan jurusan yang pernah aku ambil sewaktu diploma..Alhamdulilah dapat lah juga Syue tambah ilmu dari bidang yang memang bukan daripada bidang Syue..Ehehe ^^,

Last but not least, Syue just want to be a strong woman for go through in life..See you again ! ^^,

Love you,
 Syue-M 


Oct 25, 2013

doktor cinta

Assalammualaikum bloggers..
Actually tiada apa sangat tapi tengok pada tajuk "DOKTOR CINTA"..
Okay tajuk nya macam menarik tapi sebenarnya tiada menarik mana pun..hehe
Syue cuma nak share apa yang syue tahu sahaja..

CINTA..
kalau nak dikatakan cinta ini mempunyai suatu maksud yang mendalam sangat.. Oleh itu, seseorang yang pernah merasai perasaan cinta ini pasti dapat menghuraikan apa itu cinta..

kalau ikut pendapat syue, cinta ini suatu perasaan yang sangat indah sebenarnya.. Dan kadang-kadang buat seseorang itu berangan jauh.. Apa yang syue dah alami selama dua puluh tahun hidup, macam-macam ragam dan jenis cinta yang syue jumpa.. Ada cinta monyet, cinta sepuluh sen, macam-macam lah.. Cinta monyet pasti ramai yang dah alami kan.. Biasa lah cinta masa zaman persekolahan kan.. Fikiran tak matang lagi.. Bila umur syue dah masuk angka dua, syue dah mula fikirkan masa depan syue.. Jadi syue mengharapkan hubungan yang kekal hingga ke jinjang pelamin dan hingga ke akhir hayat.. So pengalaman yang ada kita kena jadikan sebagai ikhtibar untuk diri kita :)

kalau mengikut wikipedia,
Cinta sebenarnya adalah suatu perasaan yang positif dan diberikan pada manusia atau benda lainnya. Biasanya dialami oleh semua makhluk. Penggunaan perkataan cinta juga dipengaruhi oleh perkembangan semasa. Perkataan cinta sentiasa berubah erti menurut tanggapan, pemaham dan penggunaa di dalam keadaan, kedudukan dan generasi masyarakat yang berbeza. Sifat cinta dalam pengertian abad ke-21 mungkin berbeza daripada abad-abad yang lalu. 

Mengikut pencarian syue yang lain,
Cinta adalah sebuah perasaan yang diberikan oleh Tuhan pada sepasang manusia untuk saling saling mencintai, saling memiliki, saling memenuhi, saling pengertian. Cinta itu sendiri sama sekali tidak dapat dipaksakan, cinta hanya dapat berjalan apabila kedua belah pihak ikhlas, cinta tidak dapat berjalan apabila mereka mementingkan diri sendiri. Karena dalam berhubungan, pasangan kita pasti menginginkan suatu perhatian lebih dan itu hanya bisa di dapat dari pengertian pasangannya

So apa yang syue baca tentang cinta, cinta ini lebih indah kalau kita dekatkan diri pada yang satu terlebih dahulu..barulah cinta kepada ibubapa dan keluarga..yang ketiga barulah cinta kepada kekasih.. So kepada encik zul aidil nizam, awak cinta ketiga saya dan saya disini menanti rombongan awak dari Terengganu :)


Love you,
Syue-M 

Oct 20, 2013

Pavlova second time :)

Assalamualaikum bloggers..
Hari ini syue cuba buat lagi sekali untuk buat pavlova..
And what you think??
Adakah ianya seperti yang pertama kali syue buat atau ianya menjadi?
hehe :D

TADAAA!!

Finally  ...
Syue berjaya buat untuk kali kedua ini..
Seronok rasanya bila my aunty pun suke lepas rasa..
Okay syue admit yang rupanya tade lah cantik mane kan..
Tapi rasanya memang lah sedap..
So untuk yang ade sakit kencing manis tu boleh makan sikit je sebab pavlova ini tersangat lah manis rasanya..
Yelah nama pun dessert kan..
Alhamdulilah sangat cubaan demi cubaan dalam masakan syue berjaya..
And my family pun suka..
Lepas ini syue boleh lah tunjukkan kehebatan syue dalam masakan kepada my future husband..hehe :D
Actually tak sabar nak suruh dia yang rasa ape yang syue masak..
But Syue kena sabar..yelah belum kahwin kan..hehe
Bila hantar gambar pada si dia rasa macam tak puas..
Nak jugak bagi dia rasa air tangan syue ini..(air tangan tu bukan air yang kita basuh tangan tu tau..hehehe)
Sekarang minat dalam culinary dah makin ada..
So we wait and what will happen after this..:D
annyeongggg ! :)

love you,
Syue-M 

Oct 19, 2013

TERIMA KASIH - iamNeeta

Tidak pernah ku rasa perasaan yang begini
Tulus tuk mencintaimu
Semua kerna dirimu ku berubah
Hidup kini penuh dengan senyuman

Oh sayang datanglah ku inginkan dirimu
Dekatlah padaku ku rindukan pelukmu

Terima kasih atas segalanya
Yang telah kau beri amat ku hargai
Semua ku simpan di dalam hati
Penuh riang tawa mesra
Terus terukir di hati

Siapa sangka kan bahagia
Bila dulu pernah luka
Cinta datang tak diduga
Bawa hingga syurga

new life..new story :)

hello bloggers..
long time no see..
dah lama rasa nya tak menulis dalam laman sesawang ini..
actually syue tatau nak story ape tapi bila bosan-bosan teringin pulak nak menulis semula..
banyak kisah dulu yang banyak mengajar syue erti sebuah kehidupan, cinta dan permasalahan dalam hidup kita..
dalam setahun nie banyak perkara telah berlaku dalam hidup syue..
syue gembira dengan kehidupan syue yang sekarang sebab syue berjaya hidup dengan insan yang benar-benar mencintai diri ini..
syue bersyukur sangat sebab tuhan dah pertemukan dengan seseorang yang begitu bersabar dan menghargai diri ini..
z.a.n ini adalah singkatan nama dari insan yang benar syue cintai sekarang..
he is so loving me..
he always try to make my life better, cheerful and happy..
walau banyak kisah silam antara kami and banyak pergolakan dalam hubungan kami sebelum ini tapi akhirnya kami dapat mengatasi segalanya dan finally we have been together now..
alhamdulilah parents kedua belah pihak sudah mengetahui hubungan kami..
sekarang kami menjalani hidup seperti biasa cuma kini kami berjauhan untuk mengejar cita-cita kami dan memperbaiki taraf hidup masing-masing..
insyaallah kami akan menuju ke fasa yang seterusnya selepas pendapatan kami stabil..
hope bloggers doakan hubungan kami..

love you,
syue-M 

♥ my followers ♥